
Dat brein van ons.....dat is toch wel uniek. Dat onderscheidt ons van alle andere levende wezens op onze planeet. Onze hersenen hebben het vermogen tot intelligentie, tot beredeneren, kent schaamte en schuld gevoelens. Hoe heeft dat brein zich ontwikkelt en wat heeft het te maken met vis? ALLES!
In de loop van de evolutie zijn de hersenen van levende wezens steeds verder ontwikkelt. Het oudste deel van ons brein heet het reptielenbrein, wat zorgt voor onze overleving. Het regelt bijvoorbeeld de hartslag en de ademhaling. Het is alert op gevaar en scant de omgeving af naar voedsel. Daarna heeft het zoogdierenbrein zicht ontwikkeld. Het ligt als een laagje bovenop het reptielenbrein en brengt ons emoties, motivatie en sociaal gedrag. Het interpreteert lichaamstaal. En daarna is er iets unieks gebeurt. Er is nog een stukje hersenen gevormd, het mensenbrein, oftewel de neocortex.
Onze voorouders, ook wel jager-verzamelaars genoemd, leefde van de natuur. Bladeren, zaden, noten, knollen, insecten, gevogelte, eieren en vruchten werden verzameld, niet alleen voor voeding, maar ook voor het maken van medicijnen. De mens is het meest afhankelijk van vocht. Een waterbron was dan ook een voorwaarde om zich ergens te vestigen of veilig te kunnen verplaatsen in hun zoektocht naar voedsel of een nieuwe leefomgeving. Een waterbron brengt meer dan vocht alleen. Ook schaal- en schelpdieren, insecten, reptielen, gevogelte, eieren en....vis. Er werd steeds meer voedsel uit het water gegeten. De vetten die de consumptie van vis ons bracht, EPA en DHA, heeft het jongste laagje van het brein doen vormen, de Neocortex. De neocortex bevat ons vermogen tot inteligentie. Het stelde ons bijvoorbeeld in staat om te gaan communiceren middels een taal. .
Nu, 160.000 jaar later, hebben we niet alleen het wiel uitgevonden. De ontwikkeling van de techniek is niet bij te benen. We reizen naar de maan en een woord als “gigabyte” is onmisbaar in de “van Dale”. Allemaal met dank aan ons fantastische mensenbrein.
Het brein wordt grotendeels gevormd tijdens de zwangerschap. Een baby wordt geboren met al 70% van de uiteindelijke hersenomvang. Daar zijn dus heel wat EPA/DHA vetzuren voor nodig. Voor vrouwen met een kinderen en zwangeren is het enorm belangrijk om voldoende omega 3 vetzuren te consumeren. Maar ook na de geboorte is een consequente inname van omega 3 vetzuren belangrijk om onze hersenen goed te blijven voeden. Denk bijvoorbeeld aan aandoeningen zoals ADHD, Parkinson, dementie, autisme. Bij dit soort aandoeningen is omega 3 suppletie interessant.
En laat nu juist de inname van vis hier in Nederland zo onder de maat zijn.
Omega 3 vetzuren zijn ook noodzakelijk om ontstekingen in ons lichaam op tijd af te remmen, om wondgenezing mogelijk te maken. Het is toch wel fijn om ook eens niet verkouden te zijn, geen peesontstekingen te hebben of ontstoken wondjes, oorontstekingen bijvoorbeeld. Het ontbreken van omega 3 vetzuren speelt hier een grote rol in.
Hoe staat het met jou visconsumptie? Eet jij wel eens avocado's, lijnzaad of chiazaad?
Zet je beste beentje voor, op naar de visboer of de visafslag. Zet ook eens een visje op het menu. Vers mag, met diepvries is niets mis. Let op de keurmerken van verse vangst of gezonde kweek! Vis zonder keurmerk is niet aan te raden. Ook in blik bevat de vis zijn vetten nog. Koop ze liever niet op zonnebloemolie, want de vetten die daarin zitten (omega 6) heffen de werkzaamheid van de omega 3 vetten voor een deel weer op...
In de loop van de evolutie zijn de hersenen van levende wezens steeds verder ontwikkelt. Het oudste deel van ons brein heet het reptielenbrein, wat zorgt voor onze overleving. Het regelt bijvoorbeeld de hartslag en de ademhaling. Het is alert op gevaar en scant de omgeving af naar voedsel. Daarna heeft het zoogdierenbrein zicht ontwikkeld. Het ligt als een laagje bovenop het reptielenbrein en brengt ons emoties, motivatie en sociaal gedrag. Het interpreteert lichaamstaal. En daarna is er iets unieks gebeurt. Er is nog een stukje hersenen gevormd, het mensenbrein, oftewel de neocortex.
Onze voorouders, ook wel jager-verzamelaars genoemd, leefde van de natuur. Bladeren, zaden, noten, knollen, insecten, gevogelte, eieren en vruchten werden verzameld, niet alleen voor voeding, maar ook voor het maken van medicijnen. De mens is het meest afhankelijk van vocht. Een waterbron was dan ook een voorwaarde om zich ergens te vestigen of veilig te kunnen verplaatsen in hun zoektocht naar voedsel of een nieuwe leefomgeving. Een waterbron brengt meer dan vocht alleen. Ook schaal- en schelpdieren, insecten, reptielen, gevogelte, eieren en....vis. Er werd steeds meer voedsel uit het water gegeten. De vetten die de consumptie van vis ons bracht, EPA en DHA, heeft het jongste laagje van het brein doen vormen, de Neocortex. De neocortex bevat ons vermogen tot inteligentie. Het stelde ons bijvoorbeeld in staat om te gaan communiceren middels een taal. .
Nu, 160.000 jaar later, hebben we niet alleen het wiel uitgevonden. De ontwikkeling van de techniek is niet bij te benen. We reizen naar de maan en een woord als “gigabyte” is onmisbaar in de “van Dale”. Allemaal met dank aan ons fantastische mensenbrein.
Het brein wordt grotendeels gevormd tijdens de zwangerschap. Een baby wordt geboren met al 70% van de uiteindelijke hersenomvang. Daar zijn dus heel wat EPA/DHA vetzuren voor nodig. Voor vrouwen met een kinderen en zwangeren is het enorm belangrijk om voldoende omega 3 vetzuren te consumeren. Maar ook na de geboorte is een consequente inname van omega 3 vetzuren belangrijk om onze hersenen goed te blijven voeden. Denk bijvoorbeeld aan aandoeningen zoals ADHD, Parkinson, dementie, autisme. Bij dit soort aandoeningen is omega 3 suppletie interessant.
En laat nu juist de inname van vis hier in Nederland zo onder de maat zijn.
Omega 3 vetzuren zijn ook noodzakelijk om ontstekingen in ons lichaam op tijd af te remmen, om wondgenezing mogelijk te maken. Het is toch wel fijn om ook eens niet verkouden te zijn, geen peesontstekingen te hebben of ontstoken wondjes, oorontstekingen bijvoorbeeld. Het ontbreken van omega 3 vetzuren speelt hier een grote rol in.
Hoe staat het met jou visconsumptie? Eet jij wel eens avocado's, lijnzaad of chiazaad?
Zet je beste beentje voor, op naar de visboer of de visafslag. Zet ook eens een visje op het menu. Vers mag, met diepvries is niets mis. Let op de keurmerken van verse vangst of gezonde kweek! Vis zonder keurmerk is niet aan te raden. Ook in blik bevat de vis zijn vetten nog. Koop ze liever niet op zonnebloemolie, want de vetten die daarin zitten (omega 6) heffen de werkzaamheid van de omega 3 vetten voor een deel weer op...